HOMEPAGE
THE AUTHOR
FREEBIES
TUTORIALS
DESIGN PROCESS
PORTFOLIO

Penyalahgunaan Photoshop, Photoscape & lain2

Assalamualaikum bloggers.

Sekarang macam macam perubahan berlaku. Dan semakin banyak juga benda canggih yang dilakukan dan dikeluarkan. Apa yang aten nak cakap pasal tajuk entry harini ialah tentang penyalahgunaan Photoshop, Photoscape & lain2. Contoh lain seperti, Gimp 2 dan photo editor online yang ada kat internet. Tapi paling popular rasanya orang guna Photoshop & Photoscape.

Zaman sekarang, ramai dah remaja-remaja mahu pun yang lebih berumur tahu akan kegunaan Photoshop & Photoscape. Ada yang menggunakannya untuk mencari rezeki dan ada juga yang menggunakannya untuk menjatuhkan maruah org atau dalam erti kata lain memalukan orang lain dalam laman sosial. Dari penyalahgunaan photoshop, photoscape dan lain2, ia juga boleh buat orang lain salah sangka and komen yang bukan2 tentang gambar tersebut.

Sebagai contoh gambar2 kat bawah ni aten ambil gambar2 dari laman sosial FACEBOOK..

Semua orang kenal siapa dalam gambar tu kan? Datin Seri Rosmah. Ada orang yang tak bertanggungjawab menggunakan photo editing dan edit perkataan sampai macam tu sekali. Padahal ia sama sekali tak benar.

Dan ayat dalam gambar tu pula "Saya bersumpah bahawa dari pemimpin sampai ke macai umno memang bangang"? Apa motif org yang edit tu buat macam tu? Kalau ye pun awak ahli pembangkang, tak perlu buat macam tu

Gambar yang kedua dari page KHK. Everyone knows this page. Aten memang tak setuju dengan page ni. Page ni seumpama memburukkan orang, membuka aib orang dan juga menjatuhkan maruah orang.

Kalau korang perasan, gambar macam ni pun ada diedit kepada gambar Bobo, Syasya dan Puteri Awani. Aten ada perasan kat facebook haritu tapi kat facebook siapa tu aten tak ingat.

This. Gambar Dato Seri Najib diedit seperti ini. Ya Allah, memang tak bertanggungjawab betul orang buat macam ni. He is our Prime Minister. And he is also a Muslim. Kalau ye pun tak suka dengan beliau, tak perlu buat macam ni. Ingat bukan senang nak jadi pemimpin. Kalau kita jadi pemimpin pun, tak semestinya orang suka. Kita beruntung sebab dapat Pemimpin seperti Dato Seri Najib dan juga pemimpin sebelum2 ni.

Dato Seri Najib dan juga orang2 yang berpangkat dan lain2 yang pernah terima benda yang sama seperti Dato Seri Najib dan isteri memang tak endah sama sekali benda2 macam ni. Lebih baik berdiam diri sahaja. Lama kelamaan senyap jugak.

Aten buat entry ni untuk memberitahu apa penyalahgunaan photoshop dan photo editing lain. Pada yang menggunakan dengan caara yang betul, baguslah. Pada yang salah guna tu, berhentilah. Sekian....

*Maaf kepada yang tak suka apa yang aten ceritakan harini..

9 comments:

  1. ermm... kkadang org antar kat hana.. mmg la lawak tapi bila di fikir balik..kejam gak

    ReplyDelete
  2. Wow dear. impress you just onlu 16 but you design ur blog nicely. Hopefully sis boleh tempeh dgn fatin ye nnti. Baru tkr header minggu ni RM20. adik amik brape eh?
    visit and follow blog sis ye www.lilizazaliza.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. kurangkan moral value di kalangan orang yang tak bertanggungjawab..hilangnya rasa hormat..hopefully mereka sedar akan kesilapan tu.kalau tak suka jangan buat begini kan..

    ReplyDelete
  4. errmmm.. kan..? macam-macam dorang buat, henti-hentikan lah buat benda takde faedah..

    ReplyDelete
  5. alololo.. hm.. benda gini kan. kdg2 buat licha gelak smpai nak pecah perut.
    kat opis lak tu tengok. haha.

    ReplyDelete
  6. org tak dak sivik tu yg edit smpai mcm tu skli..nsbeak kita x reti guna photoshopor photoscape..kiki

    ReplyDelete
  7. bahaya org jenis mcm ni
    suatu hari nanti...darah daging kite pulak kena buat mcm tu kat org lain bile jadi pemimpin
    ade bakat Allah bagi tpi x gunakan dgn betul

    ReplyDelete
  8. yes. ada betul nya dengan entry awak. kalau ea pown tak suka rasanya tak perlu nak aibkan org. -_-

    #hana tak pandai guna photoshop. nama je ada dalam lappy. hehe dalam proses. :)

    ReplyDelete
  9. humm tak suka kalau main kotor cm ni..banyak teknologi dah disalah gunakan..cam hack laman kementerian dan sebagainya..entahlah..

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen yang diberikan. Jangan lupa datang lagi untuk cerita yang terbaru. Salam sayang dari owner blog

 
Thankyou for visiting | Template made by Fatin Hazwani.