HOMEPAGE
THE AUTHOR
FREEBIES
TUTORIALS
DESIGN PROCESS
PORTFOLIO

Wajib Baca! Punca Blog Diremove Google.

Assalamualaikum bloggers.

Sedang sibuk membelek dashboard blog, terpandang satu entry dari Kak Nabiela tentang gosip terhangat iaitu Blog Diremove Google. Sekarang aten dah tahu sebab apa ada antara blog diremove google mahupun blogspot sendiri. 100% sumber dari blog Kak Nabiela. Korang jugak boleh ikut Tutorial Dari Blog Dunia Shida.



Ini semua disebabkan kan SPAM TERLALU BANYAK DI BLOG. Nak tahu macam mana spam blog ada dalam blog? Senang nak faham baca bawah ni ..

Kalau korang dapat komen yang merepek merepek, atau komen daripada "anon" pasal komen yang berlink-link banyak atau pelik ni korang terus delete. Itu mungkin cubaan anon untuk menghack blog korang.

Oleh itu, dengan cara yang terbaik korang guna COMMENT MODERATION. Maksud Comment moderation ialah komen yang dihantar tapi kita belum publish di blog. Alaa macam friend request facebook lah katakan.

Haa time nak publish komen tu, belek-belek lah dulu mana tahu ada comment yang berlink-link pelik atau dari anon kan.. Hmm nasihat orang, tapi aten pun ada banyak spam. Baru cekk. Ada 2153 SPAM di blog. Sedang berusaha nak delete...

Cara buat Comment Moderation ;
1. Dashboard > Setting > Posts And comments
2. Scroll ke Comment Moderation > Tick Always
3. Takpayah isi email nanti semak je kat email :D

Cepat bertindak ye blogger sekalian....

16 comments:

  1. tahu takpe , spam banyak gila . btw thankyouu share :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah pasal. sekarang dah apa function spam tu kan :o ur welcome :)

      Delete
  2. Replies
    1. Dashboard > comment > Spam dan delete lahh :)

      Delete
  3. banyaknya spam awak dik.. haha. ni kes tak pernah buka ke? haha xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha banyakkan? janganlah perli :'( haha aah tak pernah bukak..

      Delete
  4. waa..yeke.baru taw.saya penah x boleh bukak blog sndiri kot.huu..btw,camna nak buat comment moderation tu??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yupp, haa tu dah tulis kat entry cara nak buat comment moderation :)

      Delete
  5. thanx fatin...very good tips :-)

    ReplyDelete
  6. betul tue....akak pun ada baca kat blog biela tadi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kan :) tahu tu akak dahh baca :) nampak akak komen..

      Delete
  7. Thanks kak aten, share pasal ni. Dah delete spam :)

    ReplyDelete
  8. syukran sebab membantu ana :) baru ni pun blog ana kene remove. huhu

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen yang diberikan. Jangan lupa datang lagi untuk cerita yang terbaru. Salam sayang dari owner blog

 
Thankyou for visiting | Template made by Fatin Hazwani.