HOMEPAGE
THE AUTHOR
FREEBIES
TUTORIALS
DESIGN PROCESS
PORTFOLIO

Tutorial Date, Comment, Labels bawah Posttitle

Assalamualaikum bloggers.

Today aten berkesempatan untuk buat tutorial yang direquest oleh Izyan dan Nabilah. Rujuk bawah ni untuk tahu lebih lanjut. Credit to Kak Nabila.


1. Dashboard > Template > Edit Template
2. Click pada kotak html tu dan tekan F3 kemudian search code <div class="post-header-line-1"> (rujuk gambar bawah) 


- code yang korang kena cari kat num 2 ada ada dua code tau. So, korang guna code yang kedua okay bukan yang pertama. (guna yang pertama takkan jadi)

3. Copy code bawah ni dan paste dekat bawah code yang korang cari tadi

<div style='margin-top:-21px;padding:5px;width:620px; margin:2px;background:#ffe0ec; color:#000000; font:11px tahoma;'>
        <font style='background:transparent url(http://i.imgur.com/ldhvj.png) no-repeat scroll left;padding-left:12px;'>Publish on : <data:post.timestamp/> </font> <font style='background:transparent url(http://i.imgur.com/ldhvj.png) no-repeat scroll left;padding-left:12px;'>There is : <b:if cond='data:post.allowComments'>
<a class='comment-bubble' expr:href='data:post.addCommentUrl' expr:onclick='data:post.addCommentOnclick'><data:post.numComments/> Comments<span style='font-size:12px'> </span></a>
          </b:if></font> <font style='background:transparent url(http://i.imgur.com/ldhvj.png) no-repeat scroll left;padding-left:12px;'> Labels : <b:if cond='data:post.labels'>
<b:loop values='data:post.labels' var='label'>
<a expr:href='data:label.url + &quot;?max-results=8&quot;' rel='tag'><data:label.name/></a>,
<b:if cond='data:label.isLast != &quot;true&quot;'/>
</b:loop>
          </b:if></font></div>

  • Merah - basic code macam biasa semua mesti dah tahu kan.
  • Biru - Icon tepi Title (eg: publish at : blalalalala) . Bila icon lain ditukar, pastikan padding-left jugak tukar ye. Nanti korang paham lah bila buat.
4. Preview dulu tengok jadi ke tak.
5. Save. Done :)

Ada apa apa yang tak faham, boleh tanya di komen okay. Goodluck ^^

12 comments:

  1. izyan pelik lah kenapa tak menjadi ni :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh kenapa tak jadi ea? Hmmmm kejap aten try kat blog jap.

      Delete
  2. Kenapa tak jadi eh? Banyak kali cuba, still tak boleh. hurmm :/

    ReplyDelete
  3. thamks kak dah jadi bila buatt. dah lama cari entry ni huehue

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen yang diberikan. Jangan lupa datang lagi untuk cerita yang terbaru. Salam sayang dari owner blog

 
Thankyou for visiting | Template made by Fatin Hazwani.