HOMEPAGE
THE AUTHOR
FREEBIES
TUTORIALS
DESIGN PROCESS
PORTFOLIO

Tutorial Gadget Followers Bersambung Dgn Cbox (mine ver)

Assalamualaikum bloggers.

Today, aten nak buatkan tutorial. Tutorial kali ni direquest oleh Farsya. Thanks for the request. Sebelum nak mulakan tutorials ni.


Untuk blogskin/classic template.
1. Korang just copy je code followers gadget korang kalau dah ada.
- Kalau takde or tak reti letak followers gadget, sila ikut tutorial ini.

Untuk pengguna template biasa. 
1. Korang perlu View blog korang.
2. Tekan Right Click > View Page Source korang.
3. Cari code ni ;
</div><div class='widget Followers' id='Followers1'>

4. Dah jumpa? Nanti korang akan nampak code ni bawah ni. Selang 4 baris daripada code kat no 3.
<script type="text/javascript">

Faham tak??? Kalau dah faham. Ikut step seterusnya...

5. Korang copy code start daripada code no 4 tu sampai code ni ;

site: "6161985224624845475",
locale: 'en' },
skin);
</script>


Contoh : 

<script type="text/javascript">
 if (!window.google || !google.friendconnect) {
Sampai Code Ni
site: "6161985224624845475",
locale: 'en' },
skin);
</script>

  • Code ni diperlukan untuk ikut tutorial ni. Sebab kalau guna followers gadget yg asal, hanya followers je kat situ. Untuk maklumat yang lebih jelas sila ke tutorial ini
  • No site yang aten merahkan tu adalah contoh code aten. Jangan copy tu. Sebab nanti takkan jumpa de. Lain blog lain code followers dia!

6. Bila dah copy macam aten cakap tu, korang bukak notepad or whatever lah yang boleh korang paste code tu.
7. Kemudian, pergi dashboard > Layout > Add a gadget > Html javascript
8. Copy code bawah ni ke dalam kotak html javascript tersebut :

<center><div style="border:4px double #faafbe;width:225px;"> ISI CODE FOLLOWERS AWAK YANG AWAK COPY TADI<br />
<div style="background: #faafbe;width:225px;color:#ffffff;">Leave Your Message Here</div><br />
ISI CODE CBOX AWAKWIDTH CBOX MESTILAH 220</div><p></p></center>

  • Segala yang warna biru, korang boleh tukar ikut suka korang.
  • Yang dibold kan tu, sila tukar seperti yang diarahkan.

9. Jangan tekan RICH TEXT kat html javascript tu!!!! Nanti tak jadi. Terus tekan save.
10. Then view blog, tengok jadi ke tak. Kalau tak jadi, cuba lagi okay.

  • Sila baca bismillahirahmanirahim sebelum memulakannya. Tutorialni agak rumit aten rasa. Semoga berjaya!


No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas komen yang diberikan. Jangan lupa datang lagi untuk cerita yang terbaru. Salam sayang dari owner blog

 
Thankyou for visiting | Template made by Fatin Hazwani.