HOMEPAGE
THE AUTHOR
FREEBIES
TUTORIALS
DESIGN PROCESS
PORTFOLIO

Tutorial Edit/Cantikkan Kotak Ask.fm

Assalamualaikum semua..

Sorry sebab late siapkan tutorial ini. Ramai haritu yang request.. okay now aten dah buatkan tutorialnya. Hope faham segala-galanya dan kotak askfm korang pun akan nampak lebih cantik dan comel..



1. Log in akaun ask.fm korang.
2. Klik bahagian Setting.
3. Pilih bahagian Widget selepas tekan Setting.
4. Pilih size ask.fm box korang.
5. Tekan Edit CSS yang terdapat dibawah kotak Code

Ikut step seterusnya untuk cantikkan kotak ask.fm .

a) Letak background di kotak ask
1. Cari code .askAnywhere-input {
2. Delete anak-anak code tersebut dan gantikkan dengan yang bawah ni

  display: block;
  width: 100%;
  max-width: 100%;
  height: 65px;
  max-height: 160px;
  padding: 0px;
  border:1px solid #faafbe;
  background:url(URL BACKGROUND);
  background-size:100%;
  overflow: auto;


Tukarkan yang diwarnakan sahaja kalau taknak pening. Tapi, kalau bijak sukahati koranglah nak buat apa dgn code tu.

b) Cantikkan button ask
1. Cari code ni pulak .askAnywhere-button {
2. Tambah code seterusnya ni dibawah code .askAnywhere-button { tu
background:#ffcfdc;
border:1px solid #ff5e9d;

c) Centerkan & Cantikkan link ask.fm
1. Cari code seterunsnya .askAnywhere-username {
2. Dah jumpa? Tambah code bawah ni di bawah code .askAnywhere-username { tadi
background:#ffffff;
border:1px dashed #faafbe;

d) Centerkan headline ---> Ask anything here
1. Cari code ni .askAnywhere-slogan {
2. Tambah code bawah ni di bawah code .askAnywhere-slogan { tu
text-align:center;

e) Cara nak tukar headline ask.fm
1. Pergi kat Setting
2. Then scroll sahaja kebawah dan cari Headling
3. Tukarlah headline korang daripada *ask anything here* kpd *apa sahaja yg awak nak*
4. Save :)

Nampak susah bukan? Memang susah sikit. Tapi, kalau usaha insyaallah menjadi ;) Baca bismillah dulu okay?

Eh ada nota kaki lah.......
"Lepas dah siap edit, korang copy code ask.fm box korang tu then paste kat blog. Then, if nak edit lagi, korang just editkan bahagian EDIT CSS tu je takpayah copy code askfm box korang lagi mcm first korang buat tu. Sebab dia automatik tukar nanti."

Selamat mencuba..

11 comments:

  1. Heee akak selalu salah comment entry :) anyways, thanks :)

    ReplyDelete
  2. dah singgah maina cakes :) cantik sangat hasil kerja aten. :D

    ReplyDelete
  3. @rochelle ; mustahil tak jadi. u salah buat lah tu

    ReplyDelete
  4. akak ..napa lepas save dia hilang code2 yang saya edit tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hilang macam mana ye? akak buat takde apa jadi pun. okay je

      Delete
    2. Salam akak. Nak link background ask.fm akak boleh? Comel sgt :)

      Delete
    3. wasalam....alah dah tak ingat lah link dia dek...

      Delete
  5. x jadi jugk..dh guna byk dh tutorial..ahhhhh...frust2x

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen yang diberikan. Jangan lupa datang lagi untuk cerita yang terbaru. Salam sayang dari owner blog

 
Thankyou for visiting | Template made by Fatin Hazwani.