HOMEPAGE
THE AUTHOR
FREEBIES
TUTORIALS
DESIGN PROCESS
PORTFOLIO

Tutorial Tukar Bullet Asal Kepada Bullet Bergambar.

Assalamualaikum bloggers :)

Jalan-jalan ke blog aten yang simple ni sambil menikmati tutorial and freebies yang telah disediakan untuk awak.
Today, aten nak buat tutorial request dari Aqila Farah .
Maybe ada yang tak faham tutorial ni. Lihat saje gambar dibawah.


GAMBAR YANG KETIGA TU ADALAH HOVER BAGI GAMBAR YANG KEDUA JIKA CURSOR KORANG SENTUH PERKATAAN TU. PAHAM?

Classic template ; 1. Dashboard > Template
Washed denim & Simple template : 1. Dashboard > Design > Edit Html

Classic template ; 2. Copy code bawah ni dan paste dekat atas code </style>
Washed denim & Simple template : 2. Copy code bawah ni dan paste dekat atas code /* Header
li {
list-style-image:url(http://i.imgur.com/DCx5D.gif) ;
}
li:hover {
list-style-image:url(http://i.imgur.com/JSOnQ.gif);
}

3. Save.
  • Cara nak gunakan bullet ni selain pada entry, iaitu di sidebar ialah ;
Contoh ayah di sidebar saya bahagian WAITING LIST TUTOBIES & TEMPAHAN

<li> Cbox ada kotak, background,border (mine version)</li>
<li> Border bergambar pada gambar (mine version) </li>
<li> Cara buat background sidebar&postitle (mine version) </li>

  • Hanya guna code ni <li> dipermulaan dan code ni </li> diperhujungnya. So ayat korang di tengah2 code tersebut.

Cara nak gunakan bullet ni pada entry ialah, lihat gambar bawah ni ;


4. Publish. Mesti korang punya bullet dah berubah jadi gambar :)

Cuba kalau mahu. Kalau tak faham, boleh tanya.
Sebab tutorial ni memang susah aten nak buat. haha tapi hope sangatlah korang paham.
Sekiaannnn.............

16 comments:

Terima kasih atas komen yang diberikan. Jangan lupa datang lagi untuk cerita yang terbaru. Salam sayang dari owner blog

 
Thankyou for visiting | Template made by Fatin Hazwani.