HOMEPAGE
THE AUTHOR
FREEBIES
TUTORIALS
DESIGN PROCESS
PORTFOLIO

Tutorial Cantikkan Cbox Mine Version Part I.

Assalamualaikum bloggers :)

Today, aten nak buat tutorial yang direquest oleh para bloggers. Mungkin ni tutorial yang kelima kot aten buat.
Siapa yang nak tahu cemana nak cantikkan cbox mcm aten tu, boleh tengok gambar kat bawah ni.


Sebelum nak mulakan tutorial, untuk mengelakkan kekeliruan, aten nak terangkan sikit. Ada antara bloggers dia punya cbox mcm ni dan mcm tu. tengok yang ni.


Kepada pengguna cbox yang gambar pertama tu, Tengok code cbox aten ni betul betul k.

<iframe frameborder="0" width="250" height="93" src="http://www6.cbox.ws/box/?boxid=623247&amp;boxtag=q5mr4f&amp;sec=form" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" allowtransparency="yes" name="cboxform6-623247" style="border-bottom:0px" id="cboxform6-623247"></iframe> <br>
<iframe frameborder="0" width="0" height="0" src="http://www6.cbox.ws/box/?boxid=623247&amp;boxtag=q5mr4f&amp;sec=main" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="auto" allowtransparency="yes" name="cboxmain6-623247" style="border: 0px solid;" id="cboxmain6-623247"></iframe>

  • Yang warna merah tu, ialah width and height for form untuk isi NAME, EMAIL/URL and MESSAGE.
  • Yang warna biru tu pulak ialah width and height message yang dihantar oleh visitors.

Kepada pengguna cbox gambar yang kedua tu, korang tengok code aten ni betul betul k.

<iframe frameborder="0" width="0" height="0" src="http://www6.cbox.ws/box/?boxid=623247&amp;boxtag=q5mr4f&amp;sec=main" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="auto" allowtransparency="yes" name="cboxmain6-623247" style="border: 0px solid;" id="cboxmain6-623247"></iframe><br>
<iframe frameborder="0" width="250" height="93" src="http://www6.cbox.ws/box/?boxid=623247&amp;boxtag=q5mr4f&amp;sec=form" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" allowtransparency="yes" name="cboxform6-623247" style="border-bottom:0px" id="cboxform6-623247"></iframe>

  • Yang warna biru tu height and width message yang dihantar oleh visitors.
  • Yang warna merah tu height and width for form untuk isi NAME, EMAIL/URL and MESSAGE.

So, now dah faham kan? Korang perlu jadikan WIDTH AND HEIGHT KOTAK VIEWER MESSAGE FROM VISITOR TU JADI "0".

Bila dah faham, sekarang korang boleh copy code bawah ni :

<center><div style="height:95px;width:260px; box-shadow:0px 0px 5px #cecece;border-radius:10px;background:url(http://i.imgur.com/uuOvb.jpg);background-size:300px;"><center> ISI CODE CBOX KORANG </div></center>

  • Warna biru ; warna height and width kotak untuk letak cbox korang.
  • Warna pink ; warna background cbox korang.
  • Warna merah ; code cbox korang.
Korang preview dulu blog korang, tengok jadi ke tak. Kalau jadi save je. Segala pertanyaan boleh tanya di komen :D

22 comments:

  1. yeay! akhirnya, kak fatin buat jugak tuto ni. dah lama tunggu tuto ni. thank you :)

    ReplyDelete
  2. hee sorry lambat buat. okay ur welcome :)

    ReplyDelete
  3. akak , thanks dah jadi :) . tapi kita mmang takleh nak tengok ke apa yang orang tulis kat cbox kite ?

    ReplyDelete
  4. @AZMINA ; boleh, pergi log in akaun cbox lah :)

    ReplyDelete
  5. Adik, kalau ada background putih macam mana nak buang?

    ReplyDelete
  6. Tak pe sayang, dah tau dah. Anyway, tuto ni bagus, cbox jadi cute :D

    ReplyDelete
  7. Tak jadi la Fatin. dia ada double pulak cbox dia.

    ReplyDelete
  8. orang lain buat jadi je. awak salah buat lah tu.

    ReplyDelete
  9. Cane nak pilih warna untuk background tu? --'

    ReplyDelete
  10. macam mana cara buat cbox style mcm awak sekarang lah??

    ReplyDelete
  11. Mia guna ;)
    http://iammiazara.blogspot.com/

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen yang diberikan. Jangan lupa datang lagi untuk cerita yang terbaru. Salam sayang dari owner blog

 
Thankyou for visiting | Template made by Fatin Hazwani.