HOMEPAGE
THE AUTHOR
FREEBIES
TUTORIALS
DESIGN PROCESS
PORTFOLIO

Tutorial Rounded Navigation Bar Like Me. -BS/CS-


Assalamualaikum bloggers.
Today, aten buat kan tutorial lagi. Tutorial ni ada orang request.
Act, memang susahlah kot nak bagi korang faham cemana nak buat benda alah ni.

Siapa yang tak faham tentang tutorial ni. boleh tgk gambar kat bawah ni.


Nampakkan yang aten letak dlm kotak hitam? Haa itu yang aten nak ajarkorang dn itu yang dia mintak aten ajarkan.
Act, tutorial hanya untuk classic template/blogskin mcm aten.

1. Pergi dashboard > Pilih template

2. Then, tekan F3 kat lappy/computer korang.

Nanti ada keluar kotak, copy code bawah ni (highlight & tekan ctrl dengan c) then paste kat kotak yang keluar tu.

<tbody><tr>

3. Dah jumpa? Good. Copy code bawah ni pulak then paste kat bawah code <tbody><tr> tadi ;


<center><div style="background:#faafbe;padding:6px; border-radius:10px;width:960px;">
LETAK KORANG PUNYA CODE NAVIGATION KORANG KAT SINI
</div></center>

MERAH - WARNA BACKGROUND
BIRU - BESAR BACKGROUND
OREN - WIDTH NAVIGATION BAR KORANG (pastikan lebih besar daripada width blog korang)

Info for warna oren :-
Pastikan width navigation bar tu lebih besar daripada width blog korang.

Contoh :
width blog : 900px
width navigation bar ; 920px;

Ha mcm tulah. Preview dulu jadi ke tak. Anything ask me.
Act memang susah nak buat tutorial ni.
Classic template kan susah, coding lain2.

Lain kali aten buat tutorial lagi, apa-apa yang tak faham boleh tanya di comment.
Trimasss :*

23 comments:

  1. aimi ea yg requst tutorial ni? hee lupaa. okay nanti tk faham tanya k.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. tak pahamlah about "Letak Code Navi....." means?

    macam mane nak letak banyak Goodies,tutorials..... macam atin

    ReplyDelete
  5. @mrs peqacu ; code yang goodies, blog makeover sume tu same je lah mcm awak. yg navigation bergambar awak tu.

    ReplyDelete
  6. @dynaprincessfayyad ; simple template belum buat lagi. nanti insyaallah aten akan buatkan.

    ReplyDelete
  7. tak jadi la.. tak thu nak ambek novigation yang mane..

    ReplyDelete
  8. @hanisah : yang code korang punya navigation yg "ABOUT" "OWNER" , kan ada code dia. ha tu lah code navigation nya

    ReplyDelete
  9. Kalau takde <tbody tu nak buat mcm mana ?

    ReplyDelete
  10. x jdi lah. yg navi yg prtama dia kluar onClick="document.getElementById('content').innerHTML=document.getElementById('me').innerHTML" title="About">
    pstu navi yg lain jdi. mcm mne ni?

    ReplyDelete
  11. @'adliana : salah tu code tu, tak lengkap. cer tengok code lain dengan code yang tak jadi,.

    ReplyDelete
  12. nice tutor. utk simple template ade x ?

    ReplyDelete
  13. Okeh., takpe... skarang lia tgh edit blogskin utk blog lia.. so, lia guna tutor ni eh? thanksieeuuu :*

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen yang diberikan. Jangan lupa datang lagi untuk cerita yang terbaru. Salam sayang dari owner blog

 
Thankyou for visiting | Template made by Fatin Hazwani.