HOMEPAGE
THE AUTHOR
FREEBIES
TUTORIALS
DESIGN PROCESS
PORTFOLIO

Tutorial Blog Archive For Classic/Blogskin.

Assalamualaikum bloggers.

Today, aten nak buat tutorial blog archive for classic/blogskin.
Ni merupakan tutorial kedua yang telah direquest oleh blogger lain.

Blog Archive yang pertama ;


1. Dashboard > Template

2. Copy code bawah ni dan paste kat mana yang korang nak letak ;


<bloggerpreviousitems>
<a  href="<$BlogItemPermalinkURL$>">
<div style="background:url(http://media.tumblr.com/tumblr_lkl6u2Pii71qfamg6.gif); background-size:12px; background-repeat:no-repeat; padding-left:14px;"> <$BlogPreviousItemTitle$></div>
</a>
</BloggerPreviousItems>

3. Preview dan save.

Blog Archive Yang Kedua ;


1. Dashboard > Template

2. Cari code </style>

3. Dah jumpa? Bagus. Copy code bawah ni then paste dekat atas code </style>


li {
list-style-image:url(http://i.imgur.com/c9HlR.gif);
}
li:hover {
list-style-image:url(http://i.imgur.com/vcO3v.gif);
}

4. Kemudian, copy code blog archive yang kedua ni dan paste kat tempate yang korang nak letak.


<bloggerpreviousitems>
<a  href="<$BlogItemPermalinkURL$>">
<li> <$BlogPreviousItemTitle$></li>
</a>
</BloggerPreviousItems>

5. Preview dan save.

Act, blog archive yang kedua ni susah sikit. Tapi kalau ada pape yang tak faham, boleh tanya. Selamat mencuba ^^

Coding credit to Wana.

48 comments:

  1. simple template nanti akak buatkan :)

    ReplyDelete
  2. insyaallah, sebab blog skrg dah design baru. so susah sikit nak buat tutor pasal tu. tapi insyaallah akak buatkan.

    ReplyDelete
  3. jemput join :)
    http://anasyafiqah96.blogspot.com/2012/11/segmen-blogwalking-disember-2012.html

    ReplyDelete
  4. code yang bawah sekali tu, paste kt mne?

    ReplyDelete
  5. paste kat sidebar or kat mana mana yang awak nak paste.

    ReplyDelete
  6. takde. denim kan dah siap ada blog archive. so just guna tu je lah :)

    ReplyDelete
  7. dik...akak dah try code blog archieve yg pertama tu kat blog akak...tapi npa yer bile kita klik kat entry tu page not found pulak....

    ReplyDelete
  8. @arni ninie ; lol, janganlah tekan preview bila dah save code tu. bila preview semua blog yang guna ni semua keluar page not found. tekan view blog, lepastu try tekan entry kat blog archive tu mesti pergi ke link entry tu.

    ReplyDelete
  9. rhanks kak ,, anyway akk tolong buatkan tutor bloglist untuk classic template please :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. bloglist classic template takde.. tu kena buat sendiri..

      Delete
  10. thanks! sy dah buat tuto ni and its worked. but, knpa ek klu sy tekan kat tajuk-tajuk entry lepas, entry tu xwujud pulak ktanyaa... hoho

    ReplyDelete
  11. opss.. dah ade dahh. thank so much! :')

    ReplyDelete
  12. alhamdulillah, dah jadi. before ni, dah cuba yang tuto bloggers lain, tp tetap xmenjadi. tp, boleh tak kalau fatin buat tuto yg boleh scroll? tak pun yang dropdown. bukan jenis list cenggini. ;) need your help, kalau tak menyusahkan ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk blogskin takde scroll... drop down adalah... tapi dropdown selalu nya entry dia ikut bulan... tak syok kot kalau guna :)

      Delete
  13. yaa,dropdown, lama cari tutorial tu, tp xjumpa2. hmm :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. just search tutorial dropdown blog archive for blogskin..

      Delete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. Allhamdulillah mnjadi kak.. thanks.. :D

    ReplyDelete
  16. Saya dah guna, thanks sangat:)
    Boleh tak nak tutorial blog archive yg mcm awak punya??

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya punya ni template designer.. dah siap ada dlm blog.. lain dgn classic template

      Delete
  17. Alhamdulillah.. dah dpt dah.. :) tq for this tuto.

    ReplyDelete
  18. Thank you , akak ! akhirnyaaa dpat jugak toturial ni .. mmg dah lame dah cri toturial niii :D

    ReplyDelete
  19. Wah! Tak sangka yang ni menjadi! Dah lama cari, biasanya jumpa yang xsesuai tp yang ni berbeza btol! Thanks yow.. >_<

    ReplyDelete
  20. Thanks so much . Jadi jadi ><

    ReplyDelete
  21. Yang first,dia boleh scroll kan?

    ReplyDelete
  22. thanks akk!! btw kenapa saya punya memang jadi tapi bila tekan link tu dia tk dapat detect saya punya entry cmner ni :(

    ReplyDelete
  23. dia keluar ni je kt dalam blog <$BlogPreviousItemTitle$>

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen yang diberikan. Jangan lupa datang lagi untuk cerita yang terbaru. Salam sayang dari owner blog

 
Thankyou for visiting | Template made by Fatin Hazwani.