HOMEPAGE
THE AUTHOR
FREEBIES
TUTORIALS
DESIGN PROCESS
PORTFOLIO

Tutorial Blockquote Mine Version (part I)

Assalamualaikum semua ;)

Today, aten nak siapkan tutorial. Kalini merupakan tutorial ke-tiga yang direquest oleh para blogger.
Minta maaf sangat-sangat kepada sesiapa yang dah request dulu tapi aten tak buat kan lagi tutorialnya.
Act, aten buatkan yang mudah2 dulu. Sorry sangat2 :)


For classic/blogskin ;

1. Dashboard > Template

2. Cari code blockquote { korang.

3. Dah jumpa? Gantikan code blockquote korang dengan code ni ;

blockquote{
background: white;
padding:4px;
color:#333333;
background-image:url(http://i.imgur.com/cZ53Y.png);
border-top:4px dotted #faafbe;
border-bottom:1px dashed #faafbe;
border-left:1px dashed #faafbe;
border-right:1px dashed #faafbe;
}

  • Ni takde blockquote hover okay. Kalau ada code blockquote:hover {, awak delete je code tu. Tu pun kalau taknak ada hover lah ;)

For washed denim/denim ;

1. Dashboard > Design > Edit html > Tick Expand Widget

2. Cari code .post blockquote {

3. Dah jumpa? Gantikan code blockquote { korang dengan yang ini ;

.post blockquote {
background: white;
padding:4px;
color:#333333;
background-image:url(http://i.imgur.com/cZ53Y.png);
border-top:4px dotted #faafbe;
border-bottom:1px dashed #faafbe;
border-left:1px dashed #faafbe;
border-right:1px dashed #faafbe;
}

  • Tiada blockquote hover. Just tukar kan code kat code .post blockquote { sahaja. Yang .post blockquote:hover { tu pandai pandai lah korang buat sendiri atau buang codingnya :)

Sampai sini sahaja tutorial untuk blockquote mine version part I.
Tunggu untuk blockquote yang ke-dua ;)

8 comments:

  1. Tengah online, sat lah komen ;) haha ^^

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Fatin, kenapa saya buat tak menjadi?
    Btw, good luck! Straight A :)

    ReplyDelete
  4. @atirah ; salah buat lah tu. org lain guna tutor ni jadi je :)

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen yang diberikan. Jangan lupa datang lagi untuk cerita yang terbaru. Salam sayang dari owner blog

 
Thankyou for visiting | Template made by Fatin Hazwani.