HOMEPAGE
THE AUTHOR
FREEBIES
TUTORIALS
DESIGN PROCESS
PORTFOLIO

Tutorial Slide Status Box Like Me.

Assalamualaikum and Hi bloggers.
Today, aten nak buatkan tutorial seperti yang ternyata di atas.
Tutorial kali ni direquest oleh http://ceriteraaquengkau.blogspot.com/ .

Tutorial ni semua pengguna template boleh guna tutorial ni.

  • Template designer paste code yang aten nak bagi ni kat HTML/JAVASCRIPT
  • Classic template/Blogskin paste code yang aten nak bagi ni kat bawah </style>


1. Tekan ctrl and c pada keyboard anda secara serentak (ctrl+c) untuk copy code bawah ni sebab aten disable kan right click.


<style>
.y {
border-radius: 0px 15px 15px 0px;
width:10px;
padding:10px;
height:25px;
margin-top:30px;
margin-left:255px;
background: #faafbe;
color:white;
font-size:12px;
-webkit-transition: 1.0s;
-moz-transition: 1.0s;
}
#kotakstatus {
position:fixed;
border:4px double #000000;
width:250px;
left:-265px;
top:50px;
height:100px;
padding:4px;
text-align:left;
font-size:8pt;
font-family:trebuchet ms;
background-color:white;
background-image:url(http://i.imgur.com/dtE4u.png);
background-repeat:no-repeat;
background-position:right;
color:#333333;
-webkit-transition: 1.0s;
-moz-transition: 1.0s;
}
#kotakstatus:hover {
left:1px;
}
</style>
<center><div id="kotakstatus"><div class="y">
Y</div>
<div style="margin-top: -80px;">
ISI STATUS AWAK</div></div></center>


2. Preview dulu jadi ke tak okay? Anything, boleh comment.

Coding credit to Afiqah :)

33 comments:

  1. hehe tq akak dh buat tuto ni untuk sya heart u hehe

    ReplyDelete
  2. Alah. Fatin, bila ieka letak cbox teros tak jd. Kenapa eh? :/

    ReplyDelete
  3. memey lah tak jadi syg, ni untuk status box je. cbox aten buat nanti tutorial nya,

    ReplyDelete
  4. wow. nice tuto. ainin guna :) thanks

    ReplyDelete
  5. Ty for da tuto . Tapi Lia guna utk letak kredit . Hehe, btw tengs :)

    ReplyDelete
  6. Awk, kalau nak buat untuk cbox? mcm awk punya tu. Tolong saya? thanks :)

    ReplyDelete
  7. saya dah buat tutorial mcm ni dan dah kredit akak dah! jemput tgk ye ;)http://sharifahirissyediskandar.blogspot.com/2012/11/tutorial-status-box-fatin-hazwani-style.html

    ReplyDelete
  8. okay thanks credit, saya dah tengok dah :)

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Thanks kak Fatin ! menjadi , alhamdulillah :D ilysm ;)

    ReplyDelete
  11. tenkiu so much dh lme cari huhu

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah menjadi . thanks akak :)

    ReplyDelete
  13. menjadiii yeyy thankyou so much hihi

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen yang diberikan. Jangan lupa datang lagi untuk cerita yang terbaru. Salam sayang dari owner blog

 
Thankyou for visiting | Template made by Fatin Hazwani.