HOMEPAGE
THE AUTHOR
FREEBIES
TUTORIALS
DESIGN PROCESS
PORTFOLIO

Tutorial Exchange Links Macam Saya :) (blogskin)

Assalamualaikum.

Selamat pagi semua ;) Today aten nak buatkan tutorial exchange links macam saya :)
Tutorial ni direquest oleh http://wanieymahassan.blogspot.com/.
Siapa yang tak berapa nak faham pasal tutorial ni, sila rujuk gambar bawah ni :)


okay dah nampak dah? yg aten letakkan dalam kotak merah tu. tu lah yang aten nak ajar :)

1. dashboard > template

2. cari code bawah ni :
</style>

3. dah jumpa? bagus. sekarang copy code bawah ni then paste dekat atas code </style> tu : (ni code aten)

a.frens{
font-family:trebuchet ms;
font-size:10px;
text-transform:uppercase;
text-align:center;
background-color:#bdbdbd;
color:#ffffff;
display:inline-block;
width:120px;
padding:3px;
margin:3px;
}
a.frens:hover{
background:#F5A9BC;
}

4. k dapat tak setakat ni? jum teruskan step seterusnya.

5. kauorang cari code yang korang letak link-link yang exchange dgn korang tu. faham tak? aten pun taktahu cane nak explain.

6. ni cara kauorang nak letak link diaorang. tengok betul2 yea.


<center> <a href="url blog"class="frens">NAMA TUAN BLLOG</a>
<a href="url blog"class="frens">NAMA TUAN BLLOG</a>
 <a href="url blog"class="frens">NAMA TUAN BLLOG</a>  </center>

- yang url blog and nama tuan blog tu korang tukar lah yee :)

7. preview dulu tengok jadi ke tak? ada pape tanya :)


28 comments:

  1. wahh.. cepat benar dia buat. Thankyou yea awak ;)

    ReplyDelete
  2. @waniey : welcomed dear :)
    @sabrina : nanti aten buatkan tutor.
    @aqilah : okay :)

    ReplyDelete
  3. jadi larr thx yew awk nice tuto ..

    ReplyDelete
  4. Hi ,yayah guna tuto nie .thanks tau .btw jemput masuk blog yayah :)

    ReplyDelete
  5. Yea..jadii..tq kak..ayu guna tuto nie.. :)

    ReplyDelete
  6. akak takjadi :(
    saya tak paham yang step n0 6 sama ade nak gantikan dengan kod exchange saya to awak punye atau ......?

    ReplyDelete
  7. kalau nak tahu cube tengok exchange link blog saya :(

    ReplyDelete
  8. Kenapa kotak dia tak jadi? Langsung tk de kotak ? :o

    ReplyDelete
  9. @mrs peqacu ; cuba perhati kan betul betul, mesti ada yang salah. gantikan code awak tu dgn code akak.

    @nor nadiah ; aik pelikkk apa yg tak jadi?

    ReplyDelete
  10. awesome ! menjadi lahh , kita guna tuto nieyy , thanks ;)

    ReplyDelete
  11. this code only for blogskin. tapi kalau nak guna boleh code ni, letak semua code yg saya bagi kat pages blog awak lah :)

    ReplyDelete
  12. mcm mna nak buat mcm exchange link fatin? cantik la.hehe

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen yang diberikan. Jangan lupa datang lagi untuk cerita yang terbaru. Salam sayang dari owner blog

 
Thankyou for visiting | Template made by Fatin Hazwani.