HOMEPAGE
THE AUTHOR
FREEBIES
TUTORIALS
DESIGN PROCESS
PORTFOLIO

Tutorial Letak Background Pada Cbox.


Assalamualaikum. Firstly, aten nak ucap welcome march! Bulan march ni birthday aten tau! hehe, 5 mac. Jangan lupaa ye sayang ;)

Birthday :- 5 MAC 2012 :D

Okay, tadi check cbox ada yg request pasal tutorial ni. To http://nuraisyahainaa.blogspot.com/ sorry sebab lambat buat tutorial. Aten busy dengan sekolah. Now aten buatkan okay. Siapa yg taktahu tengok gambar bawah ni :-



1. Korang log in cbox korang,

2. Lepastu, tekan LOOK & FEEL then pilih COLOURS & FONTS. Dapat?

Okay, then korang tengok gambar kat bawah ni okay.


Korang nampak kan benda2 yg aten bulat kan dengan warna merah? Kotak2 yg aten bulatkan merah tu korang biarkan kosong okay. Kalau ada code warna, korang delete code warna kat kotak yg aten bulatkan tu.

3. Then, dah sudah kosongkan, korang tekan APPLY!

4. Tekan PUBLISH kat navigation atas tu, Scroll bawah sikit, korang akan nampak code dia. Sebelum korang copy code dia, korang ikut step seterusnya.

5. Pergi dashboard > template (blogskin)
- Pergi dashboard > design > add a gadget > html javscript (template designer)

6. Copy code bawah ni then paste kat tempat yg korang nak letak tu :-
<div style="background:url(URL BACKGROUND); background-repeat:no-repeat; background-position:right;"><center>CODE CBOX KORANG</center></div>

7. Setiap perkataan bermerah tu korang tukar dengan korang punya. CODE CBOX KORANG tu korang tukar dengan code cbox korang k.

THat all, senang je! Kbai :3

17 comments:

  1. kqlo yg gune blogskin tuh..
    contrOl + F die apew?

    ReplyDelete
  2. takde control+f. awak letak lah code tu kat code sidebar awak. cari lah code sidebar awak tu. blogskin ni lain2 code :)

    ReplyDelete
  3. Hai Fatin :) Yang url background tu nak cari katmane ye?

    ReplyDelete
  4. Hai ! Kat mana2 pun boleh. Backround yg kita letak kat blog tu pun bole :)

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. jadi tu mmg jadi tp naper sya punyer name'email/url messages bertingkat?

    ReplyDelete
  7. yang kod tu nk letak kat mane. .. tak fhm. .. hmmm

    ReplyDelete
  8. Terima Kasehh sgt2 kak!! Jdi tergilerr!

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen yang diberikan. Jangan lupa datang lagi untuk cerita yang terbaru. Salam sayang dari owner blog

 
Thankyou for visiting | Template made by Fatin Hazwani.