HOMEPAGE
THE AUTHOR
FREEBIES
TUTORIALS
DESIGN PROCESS
PORTFOLIO

Tutorial Cute MP3 (part II)


Assalamualaikum. Kali ni aten buatkan tutorial cute mp3 part II. Please look at this tutorial first. Tutorial Cute MP3 Player. Dulu kita boleh copy url lagu tu berdasarkan DIRECT kan? Sekarang dah takde dah. Dia dah lain. So ikut tutorial bawah ni okay.


1. Pergi kat link ni : Flash Mp3 Player .



2. Then, korang tekan button Generator mcm kat dalam gambar tu. Nanti dia akan keluar mcm kat gambar bawah ni.



3. Korang nampakkan kotak hitam tu? Okay, korang boleh tukar URL MP3 tu. Korang perlu pergi kat sini pulak : Iron DJ .



4. Korang letak lah tajuk lagu yang korang nak kat tempat search tu.


5. Nanti dia keluar macam kat gambar atas ni. Click lah mana korang nak. lepastu, dia akan keluar cam bawh ni pulak :-


6. Korang tekan gambar tu, kauorang nampak kan anak panah tu tunjuk kat mana? Kauorang tekan benda tu dan tarik bagi dia besar macam kat gambar bawah ni :-

|
|
|
V
Nampak?


7. Lepastu, tekan ctrl+f  then cari perkataan ni :-
"mp3=

8. Dah jumpa good! Korang nampak code lepas perkataan "mp3 ni kan? Copy url dia. mcm kat gambar bawah ni pulak.


Start dari http://.....................................sampai...............mp3

Faham? Try dulu okay! Lepastu, paste url lagu yg korang copy tu kat kotak mp3 mcm dalam gambar ni.


9. Paste url mp3 tadi tu kat kotak mp3 dalam gambar tu. Then, korang nampak kat 'AUTOPLAY' kat bahagian category tu kan? Korang tukar no 0 tu jadi 1.


12. Lepastu, click anak panah kat category tu pilih warna. Haa, korang tukarlah warna background and benda alah tu semua ikut suka korang. Code warna boleh ambik kat sini : Color Code .


13. Korang copy all semua code kat bahagian HTML CODE tu.

Okay, thats all tutor kali ni! Kalau ada tak faham, boleh tanya kat komen. Selamat mencuba :]

40 comments:

  1. Tq sangat2. Tuto awk nie senang difahami !

    ReplyDelete
  2. Thanks.. Tuto ini memang amat beguna... Luve u... Dah lama cari tuto ni.. :))

    ReplyDelete
  3. thanks..tapi lepas copy nak paste kat mane ek?

    ReplyDelete
  4. @alia arisa : welcome :)
    @sabrina : tak kira template pun.

    ReplyDelete
  5. Thanks for the tutorials. Sayang awak lah hihi :*

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah!!jadik pun..trimas ye aten!!dh lama carik nee...hihi ><

    ReplyDelete
  7. thanks very much akak ! >.<
    dah menjadi ^^

    ReplyDelete
  8. Thank you . Pelajaran yang mudah di fahami ◕‿‿◕

    ReplyDelete
  9. lepas step ke-12 then nak buat macam mana?

    ReplyDelete
  10. thanks for tutorials ... skang da paham stlah brkali2 try . hehe , x susah pon kan . thanks ...

    ReplyDelete
  11. Hye. Kita try buat banyak kali why takde lagu eh?

    ReplyDelete
  12. bende dah ada , tp kenapa takde lagu ?

    ReplyDelete
  13. salam..akak saya dah ikut step tpi kenapa tak keluar lagu .??

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen yang diberikan. Jangan lupa datang lagi untuk cerita yang terbaru. Salam sayang dari owner blog

 
Thankyou for visiting | Template made by Fatin Hazwani.