HOMEPAGE
THE AUTHOR
FREEBIES
TUTORIALS
DESIGN PROCESS
PORTFOLIO

Tutorial Hide Music Player (blogskin)


Assalamualaikum. http://ilebiusomocha.blogspot.com/ request macam mana nak hide music player mcm aten punya tu. Okay, aten akan ajar kan. Kejap ye!

1. Dashboard > pilih template

2. Tekan ctrl+f serentak, then search code ni :
 <head>

3. Dah jumpa? Good! Copy then paste code bawah ni dekat bawah code <head> ;
<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:10px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}
.gbtab{
height:100px;
width:30px;
float:left;
cursor: url(http://cur.cursors-4u.net/others/oth-6/oth589.cur), progress;
background:url('URL ICON MUSIC') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:1px solid #000000;
background:url('BACKGROUND KOTAK');padding:10px;
}
</style>
<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">
ISI CODE LAGU AWAK
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>

- PINK : url music icon . Ada dua icon music untuk awak :

http://i791.photobucket.com/albums/yy199/7thdisorder/7thPix/cgs/7.png

http://i791.photobucket.com/albums/yy199/7thdisorder/7thPix/cgs/6.png

- OREN : tebal border kotak awak
- HIJAU : jenis border. eg : solid/dashed/double/dotted
- PURPLE : warna border awak
- MERAH : background kotak awak. carilah kat freebies background mana2.
- BIRU : isi code lagu awak.

4. Preview dulu jadi ke tak? Kalau jadi save. Okay, setakat itu saja tutorial kali ni :)

23 comments:

  1. awak , kalau untuk washed denim template boleh ke guna ni ?

    ReplyDelete
  2. Boleh, tapi awak kena copy code kat num 3 tu then paste kat html javascript.

    Dashboard > Design > Add a gadget > Html javaascipt > Paste kat kotak tu then save!

    ReplyDelete
  3. terima kasih awak . menjadi la :)

    ReplyDelete
  4. awak , kalau nak background dia putih nak tukar code dia macam mana ?

    ReplyDelete
  5. means saya kalau nak tukar url background tu jadi Html Colour.

    ReplyDelete
  6. Ohh, awak tengok code tu betul2, awak nampak kan code ni :-

    background:url('BACKGROUND KOTAK');

    okay, code tu ganti dengan code bawah ni :-

    background:#000000;

    Faham? Yg #000000 tu code color. Awk search lah internet untuk cari code color lain k :)

    ReplyDelete
  7. kalo code lagu tu nak ambik kat youtube , ambik yg mn satu ? use old embed ke ?

    ReplyDelete
  8. tengok tutor ni : http://duniaimpianfatin.blogspot.com/2012/01/tutorial-player-youtube-tanpa-video.html

    ReplyDelete
  9. @mira : org lain buat jadi jee, awak pakai template apa?

    ReplyDelete
  10. lol, kan dah tulis blogskin tu? maknanya boleh lah.

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. x leh guna youtube ke? youtube autoplay? hurm

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen yang diberikan. Jangan lupa datang lagi untuk cerita yang terbaru. Salam sayang dari owner blog

 
Thankyou for visiting | Template made by Fatin Hazwani.