HOMEPAGE
THE AUTHOR
FREEBIES
TUTORIALS
DESIGN PROCESS
PORTFOLIO

Tutorial Player Youtube Tanpa VIdeo.


Assalamualaikum. Today, aten buatkan tutorial untuk korang. Tutorial kali ni player youtube tanpa video. Macam aten punya tu. Nampak kan?

1. Pergi dashboard then pilih template (blogskin)
1. Pergi dashboard then pilih design > add a gadget > html javascript (template designer)

2. Copy code bawah ni then paste kat bahagian yang korang nak letak.
<object height="25" width="30"><param name="movie" value="LINK PLAYER YOUTUBE ANDA?fs=1&amp;autoplay=1&amp;color1=0xffffff&amp;color2=0xffffff" />
<param name="allowFullScreen" value="true" />
<param name="allowscriptaccess" value="always" />
<embed src="LINK PLAYER YOUTUBE ANDA?fs=1&amp;autoplay=1&amp;color1=0xffffff&amp;color2=0xffffff" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="30" height="25"></embed></object></center>

3. Korang hanya perlu tukar code yang warna merah tu jea.

Macam mana nak tukar? Lihat bawah.

- Pergi search lagu kat youtube.
- Then click Share.
- Lepastu, click Embed.
- Click Use old code embed sahaja.
- Copy code semua tu, then paste dekat notepad korang. Untuk edit search code tu supaya lagi senang.

Lihat contoh code player youtube aten yang aten copy kat Embed.
<object width="560" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Hul4pJo_z-8?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/Hul4pJo_z-8?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="560" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

Korang hanya copy code yang aten merahkan tu jea. Kalau tak tahu nak cari, code link player tu bersebelahan dengan code value=". Lepas dah copy tu, gantikan link youtube korang tu dengan perkataan LINK PLAYER YOUTUBE ANDA tu.

K goodluck :)

12 comments:

  1. erm kalo yg nie sye sdri pn dh ada tuto .. dan penah guna pada skin lama dulu , tp yg skin skrg nie xjadi pulak :(
    tak tahu knape ... anyways tengs ekk

    ReplyDelete
  2. Maybe awak salah letak coding dia tak :)

    ReplyDelete
  3. trima kasih adek. akak dah blh wat. :)

    ReplyDelete
  4. Hmmm, yang ni dia ada repeat tak? :)

    ReplyDelete
  5. gomawo bagi tuto nii .. lama dahh carikk !! ><

    ReplyDelete
  6. Hey ;) awak pandai tak buat 2 lagu dalam blog tapi tak nampak playlist ?? ;) ataupun awak ambil tempahan tak masukkan lagu dalam blog tanpa nampak playlist ? ^^

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen yang diberikan. Jangan lupa datang lagi untuk cerita yang terbaru. Salam sayang dari owner blog

 
Thankyou for visiting | Template made by Fatin Hazwani.