HOMEPAGE
THE AUTHOR
FREEBIES
TUTORIALS
DESIGN PROCESS
PORTFOLIO

Tutorial Private Cbox.


Assalamualaikum. Today, aten nak buat tutorial private cbox. tutorial for blogger yang nak private kan cbox dia. Aten hope korang paham tutor ni. Sebab aten nak terang kan pun susah ohh -.- Meyh kita tengok acane nak buat. Sila baca tutor ni sampai habis :D

Korang tahu kan, ada dua jenis bentuk cbox.
  • FORM KAT ATAS POST KAT BAWAH
  • FORM KAT BAWAH POST KAT ATAS

Tak faham? Sila lihat contoh dibawah.



Gambar kat atas ni ialah bentuk pertama iaitu bentuk yang FORM KAT ATAS POST KAT BAWAH.



Gambar kat atas ni pulak ialah bentuk pertama iaitu bentuk yang FORM KAT BAWAH POST KAT ATAS.

Now, aten nak ajar macam mana nak private kan shoutbox bagi siapa yang guna bentuk FORM KAT ATAS POST KAT BAWAH . Yang ni.


Tengok gambar code bawah ni : (contoh code cbox aten)


Korang tekan gambar tu, korang perhatikan betul-betul code tu. Atas 3baris code yang aten highlight kan? Dan, antara code yang aten highlight tu ada code height="100" kan? Korang delete semua code tu mcm kat dalam gambar atas tu.


For pengguna bentuk cbox FORM KAT BAWAH POST KAT ATAS , korang tengok gambar code kat bawah ni pulak. Korang nampak kan code yang aten highlight tu? And, dalam code yang aten highlight tu pun ada code height="100" kan? K korang delete semua code yang aten highlight tu. (contoh code cbox aten)


Lepastu, copy lah code cbox korang tu then paste kat blog :D Nanti kalau korang nak tengok apa orang post kat cbox korang, korang kenalah log in cbox korang then check.

Aten dah berusaha untuk buat tutorial ni. Tak tahu lah korang paham ke tak :'/ K babai :]

4 comments:

Terima kasih atas komen yang diberikan. Jangan lupa datang lagi untuk cerita yang terbaru. Salam sayang dari owner blog

 
Thankyou for visiting | Template made by Fatin Hazwani.