HOMEPAGE
THE AUTHOR
FREEBIES
TUTORIALS
DESIGN PROCESS
PORTFOLIO

Freebies Cute Fonts Code For Blogskin.


Assalamualaikum. Today, aten nak bagi freebies cute fonts code. Fonts ni semua aten cari kat webfonts. Tapi, ni aten tolong carikan font-fonts yang comel untuk korang. Korang boleh copy code fonts ni then paste kat blog korang. Caranya nanti aten bagitahu :)

- Pergi log in blog korang, then pergi template.
- Cari code <head> then paste code fonts tu kat bawah code <head>.

 <link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=The+Girl+Next+Door' rel='stylesheet' type='text/css'>

 <link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Architects+Daughter rel='stylesheet' type='text/css'>

 <link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Cabin+Sketch' rel='stylesheet' type='text/css'>

 <link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Dancing+Script' rel='stylesheet' type='text/css'>

 <link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Gloria+Hallelujah' rel='stylesheet' type='text/css'>

 <link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Lobster+Two' rel='stylesheet' type='text/css'>

 <link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Nosifer' rel='stylesheet' type='text/css'>

 <link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Pacifico' rel='stylesheet' type='text/css'>

<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Redressed' rel='stylesheet' type='text/css'>


Kepada yang baru pertama kali search fonts kat webfonts ni, korang boleh tengok cara kat bawah ni.

First korang cari lah font yang korang nak. Macam aten, aten pilih 'Cabin Sketch' mcm freebies kat atas tu.

Lepastu, korang click 'Quick Use' mcm dalam gambar tu. Nanti dia akan open page baru.


Lepastu, korang scroll bawah sikit sampai nampak macam kat dalam gambar ni? Dah scroll? Bagus.
Korang copy code yang mcm dalam gambar tu. Nampak kan code yang berhighlight tu kan?
Dah copy? Bagus. Ikut step bawah ni pulak.

1. Dashboard > Template
2. Tekan ctrl+f cari code <head>
3. Paste code font tu kat bawah code <head>


Macam mana nak guna fonts comel tu? Korang tengok anak panah hitam yang kedua tu.

Korang copy code dalam kotak tu. Macam ni :
font-family: 'Cabin Sketch', cursive;

Yang warna biru tu, korang boleh tukar dgn font lain. Asalkan, korang tak lupa untuk letak code fonts tu kan bahagian <head>.

Nota kecil :
Setiap nama fonts yang ada simbol '+', bila korang nak guna nama font tu, korang kene buang simbol '+' dulu okay? :)

11 comments:

  1. First one, sorry kalau adik ni annoying. yes, i am. -..- okay nak tanya, blogskinkan, bila adik search takde la. How eh?

    ReplyDelete
  2. nk tanye sikit, yg code anak panah kedua tu, nk paste kt mane ye? :D *saya budak baru belajar*

    ReplyDelete
  3. @fazira : paste dekat code sidebar, post title or memana yang awak nak paste lah.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum . terima kasih tau :)

    kita ada tag awak :)

    http://aineddihar.blogspot.com/2013_09_14_archive.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam :) ur welcome.. oh thanks terharu ^^

      Delete

Terima kasih atas komen yang diberikan. Jangan lupa datang lagi untuk cerita yang terbaru. Salam sayang dari owner blog

 
Thankyou for visiting | Template made by Fatin Hazwani.