HOMEPAGE
THE AUTHOR
FREEBIES
TUTORIALS
DESIGN PROCESS
PORTFOLIO

Tutorials Private Shoutbox.


Salam Blogger.

Harini Aten rajin sikit. Buatkan tutorial untuk kauorang. Tutorials kali ni ialah private shoutbox. Macam shoutbox aten tu. Okey. Siapa nak ikut tutorial ni, mesti ada account shoutbox. Kalau tak da boleh sign up.


1. Kauorang pergi dekat account shoutbox kauorang.

2. Then, pergi kat bahagian Customize Size , click situ . Kalau tak tahu kat mana diamnya Customize size, kauorang tengok kat gambar bawah ni .

(click untuk lebih jelas)

#Lepastu, nanti dia keluar macam picture bawah ni pulak ,

(click untuk lebih jelas)

3. Kauorang tukar width and height dia. Ikut width and height bawah ni ;
Width = 245
Height = 109

4. Then, copy code shoutbox kauorang yg dalam kotak besar tu.

5. Pergi dashboard > design > page element > click add a gadget > pilih html javascript

6. Paste code shoutbox yg kauorang copy tu dekat gadget html javascript tu. Okey, siap!

Nota :
Tujuan buat private shoutbox sebenarnya, untuk menggelakkan org daripada baca apa yg orang sent dekat kita. Kalau nak tengok apa yg orang sent kat kita, kauorang kena bukak lah account shoutbox kauorang bila setiap kalau nak check message kauorang.

2 comments:

  1. Assalamualaikum . Kak, tadi tira tekan list tutorial, masa nak pilih tutorial yang ni, dia tak keluar la . dia kata sorry , tira terperasan yang akak lupa nak tambah huruf l kat link dia. so tira just bagi tahu je . :)

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen yang diberikan. Jangan lupa datang lagi untuk cerita yang terbaru. Salam sayang dari owner blog

 
Thankyou for visiting | Template made by Fatin Hazwani.