HOMEPAGE
THE AUTHOR
FREEBIES
TUTORIALS
DESIGN PROCESS
PORTFOLIO

Tutorials Disable Drag Picture .


Salam blogger .

Today , Aten nak buat tutorial disable dragging picture . Tutorial ni semua boleh guna , tak kira template apa pun . Tujuan tutorial ni , untuk mengelak orang curi gambar kita, atau apa-apa saja lah yang ada dalam blog kita . Jum tengok cane nak buat <3

1. Dashboard -> Design -> Edit Html

2. Tekan ctrl+f then cari code ni ;
<head>

3. Copy code bawah ni then paste dekat bawah code <head> tadi ;
<SCRIPT TYPE='text/javascript'>
<!--
//Disable right click script
//visit http://www.rainbow.arch.scriptmania.com/scripts/
var message="Thanks for trying to copy my things";
///////////////////////////////////
function clickIE() {if (document.all) {(message);return false;}}
function clickNS(e) {if
(document.layers||(document.getElementById&&!document.all)) {
if (e.which==2||e.which==3) {(message);return false;}}}
if (document.layers)
{document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);document.onmousedown=clickNS;}
else{document.onmouseup=clickNS;document.oncontextmenu=clickIE;}
document.oncontextmenu=new Function("return false")
// -->
</SCRIPT>

<script type='text/javascript'>
document.ondragstart = function () { return false; }; </script>

4. Preview and save ! Goodluck =)

12 comments:

Terima kasih atas komen yang diberikan. Jangan lupa datang lagi untuk cerita yang terbaru. Salam sayang dari owner blog

 
Thankyou for visiting | Template made by Fatin Hazwani.