HOMEPAGE
THE AUTHOR
FREEBIES
TUTORIALS
DESIGN PROCESS
PORTFOLIO

Tutorial Buat Header Transparent.


Today, aten nak buatkan tutorials buat header transparents. Siapa nak ikut tutorial ni pastikan kauorang ada photoscape and photoshop. Kalau takada, kena download :]


1. Bukak photoscape, lepastu click dekat MENU then pilih NEW PHOTO. Nanti dia akan keluar petak macam dalam gambar bawah ni !


2. Letak WIDTH and HEIGHT header kauorang. WIDTH header pastikan ikut width blog kauorang. Lepastu, tekan OK !


3. Click OBJECT. Then, pilih ICON PHOTO yg dalam bulatan tu. Lepastu, kauorang pilih lah gambar yg kauorang nak letak kat header kauorang.


4. Pilih ICON TEXT "T". Tulislah ayat kauorang.


5. Then, tekan button SAVE.

Photoshop pulaaaaa . . . . 


1. Tekan FILE, lepastu pilih NEW. Nanti dia akan keluar kotak jugak macam dalam gambar bawah ni !


2. Gantikan UNTITLED-1 tu kepada nama header kauorang. WIDTH and HEIGHT pun tukar ikut width and height yg kat photoscape tadi.  Yang BACKGROUND CONTENTS tu kauorang tukar jadi TRANSPARENT. Then tekan OK !


3. Pergi dekat FILE balik, pilih  OPEN. Then, pilih lah header yang kauorang buat kat photoscape tadi.


4. Lepastu, click dekat icon ERASER yg dalam bulatan tu, pilih MAGIC ERASER TOOL. Kauorang, click dekat background warna putih header kauorang. Lepas dah click kat background putih header kauorang tadi, dia jadi macam dalam gambar tu jadi transparent !


5. Kalau nak bagi cantik lagi header tu, kauorang right click dekat benda dalam bulatan tu, then pilih BLENDING OPTIONS. Kauorang pandai-pandai lah bila kat bahagian tu.


6. Pergi kat FILE > SAVE AS. Nanti dia keluar petak macam dalam gambar tu. Tukar nama FILE NAME kauorang. Pastikan kauorang save header tu dalam FORMAT "PNG". Lepastu, kauorang SAVE !

Dah siap? Senang jea kan? Kalau tak faham, boleh tanya dekat comment. Selamat Mencuba :]

Nota Kecil :
Kalau nak lagi senang transparent kan gambar, gambar yg kauorang nak letak kat header tu, pastikan background dia warna putih. Senang sikit nak transparent kan :]

19 comments:

  1. Yg photoscape tuh mcam mane nk transparent kn ?

    ReplyDelete
  2. Kene transparent pakai photoshop ! Kan dah bagitahu kat tutor tu -,-

    ReplyDelete
  3. Kak fatin , sofea ta reti lha nak transparentkan header gne photoshop .

    ReplyDelete
  4. Sofea Hanis : Sofea baca arahan dia betul-2 , then nanti sofea mesti reti transparentkan dia :)

    ReplyDelete
  5. Kak , hhmm .. yang untitled 1 tuu .. ganti dengan nama yg save file erkk ?

    ReplyDelete
  6. Yg untitled 1 tu ganti je lah dgn nama apa pun. Ikut suka awak dek :)

    ReplyDelete
  7. kak, mcm mane nak dapatkan url image tuh?? saye dah save ikut ape yg akak tunjuk..

    ReplyDelete
  8. upload kat blog. then click gambar tu, pilih original size. lepstu, right click pulak pilih copy url image :) -untuk blogskin-

    ReplyDelete
  9. Aten ajarkan sye buat header guna photoshop untk iPad.. Sye ade download photoshop kat iPad pnyer please :)

    ReplyDelete
  10. @sarah zulkifli : aiyoooo sayang, saya mana ada ipad. so tak reti nak ajar :)

    ReplyDelete
  11. fatin, saya dah try buat guna photoscape tapi bila masuk blog kenapa background putih tu still ada erk ? need your help dear ..

    ReplyDelete
  12. owh ok dah paham .hikhik ..
    its means kena guna photoshop jugak la eyh .. uhukz .. kalau direct transparent guna photoscape xblh eyh ?

    ReplyDelete
  13. tak boleh dia :) kena ada photoshop sekali. tapi terus buat kat photoshop pun boleh :) sebab photoshop ada nak transparent kan dia.

    ReplyDelete
  14. Salam, adik guna photoshop 5 ke ?

    ReplyDelete
  15. Hye kak fatin :) saya nk downloade photoshope tapi ade banyak photoshope yg mana satu eak ? bagi link

    ReplyDelete
    Replies
    1. hiii ... pilih je mana mana yg kluar kat google tu :)

      Delete
    2. semua sama ke ? akak ade buat tuto ps nk downloade PS ?

      Delete

Terima kasih atas komen yang diberikan. Jangan lupa datang lagi untuk cerita yang terbaru. Salam sayang dari owner blog

 
Thankyou for visiting | Template made by Fatin Hazwani.