HOMEPAGE
THE AUTHOR
FREEBIES
TUTORIALS
DESIGN PROCESS
PORTFOLIO

Tutorial Letak Border & Background di Sidebar .


Salam blogger .

Tutorial lagi . Tutorial kali ni ialah tutorial letak border & background di Sidebar . Semua mesti dah tahu kan ? Okey, sekarang jum kita belajar macam mana nak buat nya okey ? Sebelum terlupa, tutorial ini credit to Akak Hana .

1 . Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Template .

2 . Tekan ctrl+f (untuk search code dengan lebih cepat) then search code ni ;
h2 {

3 . Dah jumpa ? Bagus . Awak copy code bawah ni lepas tu paste dekat bahagian code h2 { tadi ;
border:2px solid #000000;
background:url("URL GAMBAR");

4 . Kedudukan code tu nanti macam ni ; (contoh)
h2 {
"code"
"code"
"code"
"code"
border:2px solid #000000;
background:url("URL GAMBAR");
}

5 . Okey, Yang saya warnakan merah tu ialah ketebalan border . Warna biru, jenis border . Yang warna pink, warna border . Dan yang warna purple, URL GAMBAR atau background border .

6 . Lepas dah ubah ikut kesukaan awak, awak tekan preview template tengok jadi ke tak ? Kalau jadi, tekan button save oke . Goodluck :]

6 comments:

  1. thankss :D dah lama cari tutorial ni , jadi :)

    ReplyDelete
  2. salam :) nak tanya~ mcm mne kalau code h2{ tu takde eak~ cause ika punya blogskin takde pun code tu.. so ika tak tahu nak buat macam mana dah :\

    ReplyDelete
  3. syukran jazilan ya ukhti for the tuto :)

    ReplyDelete
  4. Salam kenal.. silahkan berkunjung kembali ke Blog saya yaaaa ..http://saaqinah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. salam perkenalan.. blog yg sngt cute... singgah ke blog sya http://hanasakura551.blogspot.com/

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen yang diberikan. Jangan lupa datang lagi untuk cerita yang terbaru. Salam sayang dari owner blog

 
Thankyou for visiting | Template made by Fatin Hazwani.