HOMEPAGE
THE AUTHOR
FREEBIES
TUTORIALS
DESIGN PROCESS
PORTFOLIO

Tutorial Letak Background Pada Main Background.


Salam blogger.

Ada tutorial request dari Adek Tiqah. Dia mintak saya buatkan tutorial macam mana nak letak background dekat main background macam saya ni. Tahu tak ? Kalau tak tahu, bole tengok gambar bawah ni .

[Tekan Untuk Tumbesaran]

1. Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Template

2. Tekan ctrl+f(untuk search code lebih cepat) then search code ni ;
.content-inner {

3. Dah jumpa? Bagus, tambah code ni pulak dekat bahagian code .content-inner { tadi ;
background:url("URL BACKGROUND");

4. Contoh kedudukan code tu nanti ;
.content-inner {
"Code"
background:url("URL BACKGROUND")
}

5. Yang URL BACKGROUND tu awak tukar dengan url background yang awak dah cari.

6. Lepastu, preview tengok jadi ke tak? Kalau jadi, save terus. Goodluck :]

13 comments:

  1. sayang totu ny akak tak faham ???

    ReplyDelete
  2. Tutor ni untuk letak background dekat main background. Macam aten. Cuba akak tengok dekat background warna putih ni, kat ada macam background kuning-2 tu kan? Yg itu lahh :) Paham tak?

    ReplyDelete
  3. Ni template jenis apa eh ? Kalau guna washed denim tak boleh ke ?

    ReplyDelete
  4. da jadi. thanks. tapi dea b'sambung dgn header la pulak. mcm mana nak transparent kan hearder tu balik yea? bls dekat shoutmix sya :)

    ReplyDelete
  5. @sandra : dia mmg bersambung dgn header pun lh dear..

    ReplyDelete
  6. Akak, main background ni untuk apa? Tak paham.

    ReplyDelete
  7. main background tu, background blog awak lah yang terletaknya sidebar and entry :)

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen yang diberikan. Jangan lupa datang lagi untuk cerita yang terbaru. Salam sayang dari owner blog

 
Thankyou for visiting | Template made by Fatin Hazwani.