HOMEPAGE
THE AUTHOR
FREEBIES
TUTORIALS
DESIGN PROCESS
PORTFOLIO

Tutorial Buat Header Guna Photoscape .


Salam blogger .

Semalam, ada seorang kawan blog saya tanya macam mana nak buat header . Oke, untuk orang yang baru belajar nak buat header . Saya sarankan, awak guna photoscape lah ye . Sebab, photoscape senang sikit . Tapi, photoscape tak boleh buat header transparent macam aten . Oke, jum kita belajar macam mana nak buat header guna photoscape .

1. Siapa tak ada photoscape, boleh download SINI . Dah download ? Bagus, boleh mula belajar tutorial ni .

2. Bukak photoscape awak dan pilih EDITOR, macam dalam gambar bawah ni ;

3. Dah pilih editor ? Bagus . Lepas tu pilih antara 2 icon yang saya tunjuk dalam gambar tu . Lepas tu, click then pilih NEW PHOTO . Lihat gambar bawah ni :

4. Dah click NEW PHOTO, awak ubah pulak width and height dia . Width dia tu, ikut width blog awak ye, supaya nanti header awak tak melebihi blog awak tu . Lihat gambar bawah ni :

5. Lepas dah tentukan width and height header awak, awak pilih OBJECT . Macam dalam gambar bawah ni . Kalau awak ada gambar nak letak kat header awak tu, awak click yang ada GAMBAR yang saya tandakan arrow tu . Kalau nak letak text dekat header , pilih icon T . Macam dalam gambar bawah ni :

6. Lepastu, pandailah awak edit k header awak ? Bila dah siap header awak, awak SAVE . Ikut cara dalam gambar bawah ni :


7. Lepas tu, tekan SAVE AS . Macam dalam gambar bawah ni .


8. Lepastu, tulis nama header tu . Then, save sebagai GIF atau PNG macam dalam gambar bawah ni . Lepas tu tekan SAVE, then da siap . 

Senang kan ? Oke, goodluck yaa :]
# kalau ada yang awak tak faham, boleh tanya ? Dan, saya akan cuba buat awak faham .



17 comments:

  1. kak fatin , sofea suke tulisan yg kat fatin bwat tu . kat mne akk dpt ye ?

    ReplyDelete
  2. Tulisan tu, download kat dafont.com . Nama tulisan tu, udamojial (:

    ReplyDelete
  3. Kak Fatin , Nuha nak tanya macam mana nak buat font yang macam link >>>

    http://www.google.com.my/imgres?q=freebies+header&start=95&hl=en&biw=1228&bih=812&gbv=2&tbm=isch&tbnid=hEOxDPjCaxCnnM:&imgrefurl=http://nurulchumel.blogspot.com/2011/10/freebies-header-percuma-cepat-join.html&docid=vUlxgtVweGtg0M&imgurl=http://3.bp.blogspot.com/-TxEbxIGEBPY/TpPLrwaW23I/AAAAAAAACes/ZWT0wquFzO8/s1600/new%252Bchenta.png&w=970&h=300&ei=BBxOT4nMIJDjrAeMmJmyDw&zoom=1

    p/s-yg tulisan "my chenta hati site" sahaja!

    and mcm mana nak guna dafont?

    ReplyDelete
  4. mana nak download adobe photoshop? kalau dah download tak dapat nak bukak :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak search tutorial download photoshop kat google :) insyaallah boleh bukak.

      Delete
  5. akak...camne akq wat dienye font cam tuh :3

    ReplyDelete
  6. sedang cuba ikut tips awak ni..harap menjadi :) tq kasi tips berguna !

    ReplyDelete
  7. kenapa gambar kat header saya xfull?setengah jer yg nampak.

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen yang diberikan. Jangan lupa datang lagi untuk cerita yang terbaru. Salam sayang dari owner blog

 
Thankyou for visiting | Template made by Fatin Hazwani.