Tutorial Disable Ctrl+U From Copycat.

12/16/2011 11:04:00 PM Ada 46 Kata Semangat Labels :
Assalamualaikum. Today Aten nak buat tutorial disable ctrl+u from copycat. Aten rasa tak ramai yg tahu pasal benda ni right? Okay aten nak terang kan apa dia disable ctrl+u tu. Disable ctrl+u untuk mengelakkan orang copy page source. Kalau still tak faham? Tengok gambar bawah ni.

Sebelum key CTRL+U ditekan :

Lepas CTRL+U ditekan, dia akan keluar note begini. Haaa, itu lah code html korang yg dicopy oleh manusia yg digelar copycat! (code terpaksa diconteng)

So, meyh kita disable ctrl+u kat blog kita meyh!

1. Dashboard > Design > Edit Html (template designer)
1. Dashboard > Template (classic template)

2. Tekan ctrl+f then search code ni :
<body>

3. Gantikan code <body> kepada code bawah ni :
<body onkeydown='return false;'>

4. Preview dulu, bila dah puas hati baru save k!

------------------------------------------------------------------------


- Untuk pengguna classic template/blogskin yg tak ada code <body>
- Korang kene search code </style>
- Lepastu, paste code <body onkeydown='return false;'> kat bawah code </style>
- Preview dulu then save! K selamat mencuba :]

Disable Ctrl+U Ni Sesuai Untuk Blogger Yg Tak Buat Tutorial. Sbb Ia Akan Disable Semua Penggunaan Keyboard!


Terima kasih sudi baca. Jangan lupa tinggalkan komen sekali ye?

Please Like and Share this post :)

46 comments:

  1. kalau guna blogskin tau tak macam mana nak buat :)

    ReplyDelete
  2. thank you, but, macam mana nak buat ctrl+u like kak nazihah?!

    ReplyDelete
  3. lagi satu, kenapa dekat blog saya tak ada code 'body' tu?! O.o nak buat juga ctrl+u ni! O.o

    ReplyDelete
  4. aslam , aten .
    td Mira just try kt blog aten .
    Mira tekan Ctrl + U 2kali .
    ttibe dapat page source . Cmne ?

    ReplyDelete
  5. Aten punya blog tak disable ctrl+u because nanti org tak boleh nak copy code kat tutorial tu! Sebab dia disable semua penggunaan keyboard.

    ReplyDelete
  6. Macam mana akak buat ada tulisan 'page source is removed' tuh ^^

    ReplyDelete
  7. Nice tuto. Dah lama cari kode ni. Thanks ye :)

    ReplyDelete
  8. akak..nak wat bile tekan ctrl+u jadi ayat..page tidak dapat jumpa..macam mane erk?

    ReplyDelete
  9. yes!!!!!boleh buat!terima kasih banyak banyak akak!:)

    ReplyDelete
  10. sedih jee. code 'body' dengan 'style' . dua dua tk boleh. ada code lain tk? pleaseeeeeeeeee .

    ReplyDelete
  11. @dzaqirah : Nak tanya, awak pakai template apa? Nanti senang aten bagi code dia mana nak paste.

    ReplyDelete
  12. Payah lerr kalau tak tahu ni. Cuba godek2 blog tu, mana awak dapat template tu.

    ReplyDelete
  13. I like this tuto ! Thank you very much ^^

    ReplyDelete
  14. tuto berguna . baru tahu ada fungsi CTRL+U ni . dah disabled kan . tengs :D

    ReplyDelete
  15. yess fatin . thankyou very much for this tuto :D

    ReplyDelete
  16. Awk, thnx sgt2 utk tuto ni ..
    dah lma cari tak jumpa2 .. :')
    Thnx sgt2 :)

    ReplyDelete
  17. @nhna : ur welcome dear :)
    @ottey : ur welcome ottey :)

    ReplyDelete
  18. Sorry sya nak tnya ni .. :)
    Skrg sya da pakai template designer ..
    Masa guna blogskin, kod utk disable Ctrl+u ni ade ..
    Tpi utk template designer xde la dua2 kod ni .. :'( ..

    ReplyDelete
  19. kena cari code untuk template designer, code yang bermula dari <body juga :) cer tryy. nak check blog awak, url tak jumpa pun

    ReplyDelete
  20. thnx ... da jadi .. :)
    payah nak cri yg hmpir2 sma .. eheh

    ReplyDelete
  21. Salam aten..tuto ni dah try buat tapi tak jadi..dua2 code tu takde..simple templatte..

    ReplyDelete
  22. Even though it disables all keyboard function, this won't stop copycat. There are still other easy ways to open the page source. ;)

    ReplyDelete
  23. saya takde dua-dua kod tu. saya pengguna template simple .. macam mane ye ?? =)

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi memberi kata-kata semangat dan komen kepada blog duniaimpianfatin. Hihihi nanti kita terjah entri awak balik ^_^