Tutorial Buat Header Guna Photoscape .

7/15/2011 03:27:00 PM Ada 12 Kata Semangat Labels :

Salam blogger .

Semalam, ada seorang kawan blog saya tanya macam mana nak buat header . Oke, untuk orang yang baru belajar nak buat header . Saya sarankan, awak guna photoscape lah ye . Sebab, photoscape senang sikit . Tapi, photoscape tak boleh buat header transparent macam aten . Oke, jum kita belajar macam mana nak buat header guna photoscape .

1. Siapa tak ada photoscape, boleh download SINI . Dah download ? Bagus, boleh mula belajar tutorial ni .

2. Bukak photoscape awak dan pilih EDITOR, macam dalam gambar bawah ni ;

3. Dah pilih editor ? Bagus . Lepas tu pilih antara 2 icon yang saya tunjuk dalam gambar tu . Lepas tu, click then pilih NEW PHOTO . Lihat gambar bawah ni :

4. Dah click NEW PHOTO, awak ubah pulak width and height dia . Width dia tu, ikut width blog awak ye, supaya nanti header awak tak melebihi blog awak tu . Lihat gambar bawah ni :

5. Lepas dah tentukan width and height header awak, awak pilih OBJECT . Macam dalam gambar bawah ni . Kalau awak ada gambar nak letak kat header awak tu, awak click yang ada GAMBAR yang saya tandakan arrow tu . Kalau nak letak text dekat header , pilih icon T . Macam dalam gambar bawah ni :

6. Lepastu, pandailah awak edit k header awak ? Bila dah siap header awak, awak SAVE . Ikut cara dalam gambar bawah ni :


7. Lepas tu, tekan SAVE AS . Macam dalam gambar bawah ni .


8. Lepastu, tulis nama header tu . Then, save sebagai GIF atau PNG macam dalam gambar bawah ni . Lepas tu tekan SAVE, then da siap . 

Senang kan ? Oke, goodluck yaa :]
# kalau ada yang awak tak faham, boleh tanya ? Dan, saya akan cuba buat awak faham .




Terima kasih sudi baca. Jangan lupa tinggalkan komen sekali ye?

Please Like and Share this post :)

12 comments:

  1. kak fatin , sofea suke tulisan yg kat fatin bwat tu . kat mne akk dpt ye ?

    ReplyDelete
  2. Tulisan tu, download kat dafont.com . Nama tulisan tu, udamojial (:

    ReplyDelete
  3. Kak Fatin , Nuha nak tanya macam mana nak buat font yang macam link >>>

    http://www.google.com.my/imgres?q=freebies+header&start=95&hl=en&biw=1228&bih=812&gbv=2&tbm=isch&tbnid=hEOxDPjCaxCnnM:&imgrefurl=http://nurulchumel.blogspot.com/2011/10/freebies-header-percuma-cepat-join.html&docid=vUlxgtVweGtg0M&imgurl=http://3.bp.blogspot.com/-TxEbxIGEBPY/TpPLrwaW23I/AAAAAAAACes/ZWT0wquFzO8/s1600/new%252Bchenta.png&w=970&h=300&ei=BBxOT4nMIJDjrAeMmJmyDw&zoom=1

    p/s-yg tulisan "my chenta hati site" sahaja!

    and mcm mana nak guna dafont?

    ReplyDelete
  4. mana nak download adobe photoshop? kalau dah download tak dapat nak bukak :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak search tutorial download photoshop kat google :) insyaallah boleh bukak.

      Delete
  5. akak...camne akq wat dienye font cam tuh :3

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi memberi kata-kata semangat dan komen kepada blog duniaimpianfatin. Hihihi nanti kita terjah entri awak balik ^_^